راديوآماتور‌ي از كجا تا ناكجا

تبلیغات

تبلیغات

موضوعات

موضوعات

جستجو

جستجو

پیوندهای روزانه

پیوندهای روزانه

لینک دوستان

لینک دوستان

صفحات جانبی

صفحات جانبی

امکانات جانبی

امکانات جانبی

آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 3592
بازدید دیروز : 680
بازدید هفته : 4272
بازدید ماه : 4714
بازدید کل : 1815322
تعداد مطالب : 674
تعداد نظرات : 121
تعداد آنلاین : 1

راديوآماتور‌ي از كجا تا ناكجا

ماده34- راديو آماتوري: نوعي ارتباط راديويي است كه به منظور خودآموزي و تبادل اطلاعات علمي و عملي و بررسي‌هاي فني ارتباطي بين راديو آماتورهاي مجاز در دنيا برقرار مي‌گردد.
ماده35- راديو آماتور: كسي است كه به خاطر علاقه به فن ارتباط راديويي وبدون هيچ گونه نظر انتفاعي و سياسي و با دريافت پروانه راديوآماتوري از وزارت پست و تلگراف و تلفن نسبت به انجام آزمايش‌هاي راديويي به منظور پيشبرد علم راديو الكترونيك اقدام مي‌نمايد.

ماده 34 و35- آيين نامه اجرايي قانون استفاده از بيسيم‌هاي اختصاصي و غير حرفه‌اي ( آماتوري)
متاسفانه طي چند سال اخير نه تنها گام مهم و مثبتي در زمينه آماتوري در كشور برداشته نشده است، بلكه سازمان متولي آن‌كه همانا سازمان تنظيم مقررات و ارتباط راديويي است، در انجام وظايف قانوني خود در رابطه با راديوآماتوري، سستي به خرج مي‌دهد. از اين رو برآن شديم تا جهت بررسي بيشتر مشكلات و موانع موجود بر سر راه توسعه اين فن در كشورمان با چند تن از كاربران اين سرويس به گفتگو بنشينيم و ديدگاه آنان را نيز جويا شويم كه از نظر مي‌گذرد.
رضا سليماني نيا كارشناس فيزيك كاربردي كه هم اكنون در بخش ماهواره مصباح مركز تحقيقات مخابرات مشغول فعاليت است، در سال 1375 در دومين دوره آزمون آماتوري شركت كرده و توانسته آزمون را با موفقيت بگذراند، اما گواهينامه را به دليل مشكلاتي كه خود قصه‌اي دراز دارد، دو سال پس از قبولي در آزمون و در سال 1377 دريافت كرده است كه يك سال بعد از آن نيز موفق به كسب گواهينامه درجه دوم راديو آماتوري مي‌شود.
جالب آن‌كه به علت مشكلات سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي، وي و ديگر دوستانش پس از گذشت 4 سال (1381) موفق به دريافت پروانه تاسيس ايستگاه شده‌اند.
وي در برابر تعجب و پرسش ما از علت اين همه تاخير مي‌گويد:
از جمله مشكلاتي كه وجود داشت اين بود كه فعاليت راديو آماتوري در اوايل انقلاب با ممنوعيت روبرو بود، كه روند رفع ممنوعيت و مراحل اجرايي برگزاري آزمون‌ها و صدور گواهينامه‌ها به كندي انجام گرفت، به شكلي كه صدور اولين گواهينامه پس از برگزاري 3 يا 4 دوره آزمون انجام شد به علاوه اولين پروانه ايستگاه راديوآماتوري نيز بعد از گذشت 6 سال صادر شد.
علي قنبري راديو آماتور با سابقه اي كه فعاليت آماتوري خود را از سال 1364 آغاز نموده است در زمينه فعاليت‌هايي كه تا كنون در كشور انجام گرفته است مي‌گويد:
از جمله فعاليت‌هايي كه مي‌توان نام برد، برگزاري نما يشگاه هاي متعدد جهت آشنايي عموم با فن راديو آماتوري همچون نمايشگاه بين المللي تهران ( غرفه مخابرات)، دانشگاه امير كبير دانشگاه خواجه نصير، دبيرستان علامه حلي و...... است.
قنبري درباره راديو آماتور‌هاي كشور ايران مي‌افزايد:
-در مجموع شش دوره اي كه آزمون راديو آماتوري در كشور برگزار گرديد، از ميان 2800 نفر متقاضي شركت كننده ، حدود 700 نفر موفق به كسب گواهينامه درجه 3 و 35 نفر هم موفق به دريافت گواهينامه درجه 2 آماتوري شدند، به علاوه حدود 70 پروانه تاسيس ايستگاه شخصي نيز تا كنون صادر گشته است.
-سليماني در تشريح فعاليت‌هايي راديو‌آماتوري مي‌گويد:
-فعاليت‌هاي راديوآماتوري را مي‌توان به چند بخش مختلف تقسيم كرد، يكي اپراتوري يا استفاده از دستگاه براي برقراري تماس و ديگري كه اصلي‌ترين و مهم‌ترين بخش را شامل مي‌شود فعاليت‌هاي فني نظيرساخت و آزمايش تجهيزات مخابراتي و خودآموزي ناشي از آنها است.
-" ماده47 – تبصره1- امتحانات راديو آماتوري غير از موارد فوق العاده در هر سال دوبار برگزار خواهد شد وبه قبول شدگان علاوه برگواهينامه درجه مربوطه (يك نسخه از قانون و آيين نامه مربوطه )، نيز اهدا مي‌شود."
در پرسش ديگري دلايل عدم برگزري آزمون راديوآماتوري در سالهاي اخير و صحت اين گفته كه " اين فن رو به منسوخ شدن نهاده است " را از دوستان جوياشديم كه پاسخ ايشان را مرور مي كنيم :
-سليماني عقيده دارد :راديو آماتوري مجموعه گسترده اي از فعاليت هاي مختلف مخابراتي را شامل مي شود. از ساده ترين آنها كه مكالمه صوتي است تا فعاليت هاي پيشرفته ماهواره اي كه در باند هاي فركانسي گسترده اي نيز انجام مي گيرند. اما متاسفانه در كشور ما تنها بخشي اندك از فعاليت‌هاي آماتوري مورد توجه و قبول واقع شده است كه عبارت است از مكالمه صوتي بر روي تعداد محدودي كانال باند Hf كه شايد حتي يك درصد از فعاليت هاي راديو آماتوري در جهان را نيز در برنمي‌گيرد.
اين در حاليست كه در كشور‌هاي ديگر، آماتورها مي‌توانند با دريافت مجوز‌هاي قانوني، برروي كليه باند‌هاي آماتوري تعيين شده كه هر يك كاربرد‌هاي خاصي دارند و با بهره‌گيري از طيف گسترده‌اي از تجهيزات اعم از ثابت، متحرك خودرويي، دستي و .......... فعاليت كنند. اما در كشور ما اين‌گونه نيست، به طوري كه مجوز ‌ها تنها براي فعاليت در ايستگاه ثابت و در يك باند Hf صادر مي‌شود، باتوجه به اين‌كه در جدول فركانسي ايران چندين باند براي آماتوري در نظر گرفته شده است.
براين اساس به نظر مي‌رسد انگيزه‌كافي براي متقاضيان فعاليت در اين زمينه باقي نمي‌ماند از جهت ديگر، كشور‌هاي مختلف هر ساله با بازنگري و تجديد نظر در قوانين مربوطه حداكثر بهره‌برداري و استفاده از فناوري‌هاي نوين را به عمل مي‌آورند ولي متاسفانه در كشور ما قانون آماتوري موجود، مصوب سال1345 است و حتي در حال حاضر به همان موارد مصوب قانوني نيز عمل نمي‌شود چه رسد به تجديد نظر و تغيير آن .
وي در مورد دلايل عدم برگزاري آزمون مي‌افزايد: پس از چند دوره برگزاري آزمون هنوز هيچ يك از آماتور‌ها موفق به كسب پروانه نشده بودند و عملا نيز گواهينامه بدون پروانه ارزشي ندارد، براين اساس تصميم گرفته شد تا زمان صدور پروانه‌هاي قبلي، روند برگزاري آزمون‌ها متوقف شود، اين توقف منجر به عدم برگزاري يك دوره آزمون شد كه بعد از چند ماه پروانه‌ها صادر شد، براين اساس از فشاري كه از طرف متقاضيان كسب پروانه به سازمان وارد مي آمد، كاسته شد و عملا نيز كاهش اين فشار‌ها در كنار هزينه تحميلي برگزاري آزمون ها به سازمان به علت رايگان بودن شركت در آزمون براي متقاضيان، باعث شد تا سازمان علي رغم وظيفه قانوني خود در برگزاري آزمون، علاقه‌اي به برگزاري آن نشان ندهد.
قنبري نيز ضمن اظهار نظر كندي پيشرفت فعاليت ‌ها و به تعويق افتادن پي در پي برگزاري آزمون، مي‌افزايد:
-با تمام اين مشكلات بيكار نيستيم و با مساعدت سازمان در پي ايجاد امكانات جديد براي رونق بخشيدن به فعاليت‌هاي راديو آماتوري در ايران هستيم.
-از قنبري در مورد فعاليت" انجمن راديو آماتوري ايران " نيز پرسيديم:
-تشكيل انجمن راديو آماتوري به چند سال قبل از انقلاب برمي‌گردد كه توسط جمعي از پيشكسوتان از جمله آقايان مهندس مسعود عدل و مهندس عبدالله سجاديان صورت پذيرفت، اما عمر كوتاهي داشت چرا كه پس از انقلاب و در شرايط جنگي قادر به فعاليت نبود ولي در پي فعال نمودن آن با در نظر گرفتن شرايط و لحاظ نمودن قوانين جديد با همكاري سازمان هستيم.
در سئوال ديگري لزوم و اهميت وجود و فعاليت راديوآماتور‌ها را براي يك كشور جويا شديم:
-قنبري مي‌گويد: تنها در كشور ژاپن در حال حاضر حدود دو ميليون راديوآماتور فعال وجود دارد، كه با وجود آنها و ارئه طراح‌هاي كابردي از سوي ايشان، سب راهگشايي و اختراعات تكميلي بسيار ‌ي در زمينه فناوري‌هايي نوين مخابراتي شده است.
-سليماني نيز چنين مي‌افزايد: يكي از مهم‌ترين كاربردي‌هاي راديوآماتوري در زمينه امداد و نجات در حوادث غير مترقبه و سوانح طبيعي است چرا كه حياتي ترين مسئله در اين گونه مواقع برقراري ارتباط است، كه باز هم بر خلاف ديگر كشور‌ها، در ايران هيچ استفاده‌اي از ظرفيت‌هاي اين سرويس در اين زمينه نشده است. اين در حالي است كه در كشوري همچون آمريكا در حوادثي از قبيل 11 سپتامبر و توفان‌هاي اخير موسوم به ريتا و كاترينا، آماتور‌ها، فعاليت‌هاي گسترده‌اي داشته اند و حتي از طرف كاخ سفيد و رئيس جمهور مورد حمايت مالي و معنوي قرار گرفتند.
به علاوه آنها در مواقع عادي و غير اضطراري با برگزاري مانورهاي مختلف كه با هماهنگي نيروهاي امنيت عمومي و امدادي انجام مي‌گيرد، سطح توانايي خود را بالا برده و همواره آمادگي فعاليت در شرايط بحراني را دارا هستند.
و در پايان نظر دوستان را در زمينه راهكارهاي گسترش و رفع موانع موجود راديو آماتوري در كشور خواستار شديم :
- سليماني: اولين قدم استفاده از ظرفيت هاي قانوني موجود در زمينه راديوآماتوري و عملي كردن آنها است، به‌طوري‌كه اجازه فعاليت در همه باند‌هاي تعيين شده قانوني كشور ماداده شود و گام بعدي اجازه استفاده از تجهيزات مختلف راديويي مانند متحرك خودرويي و دستي در قالب سرويس راديوآماتوري است. همچنين در زمينه برگزاري آزمون نيز راهكار مناسب، برگزاري آزمون‌ها به صورت متداول و به شكل اينترنتي است كه فكر مي‌كنم زمينه لازم براي سازمان در اين مورد فراهم است.
- قنبري نيز عقيده دارد: هنوز علاقمندان زيادي هم در كشور ما و هم در سراسر دنيا وجود دارد و فعاليت راديو آماتورها با در نظر گرفتن فناوري مخابرات امروزي كه باني بسياري از آنها، ايشان هستند، سهل‌تر، جذاب‌تر، آموزنده‌تر و كاربردي‌تر مي‌شود. لذا اگر مي‌خواهيم سهمي در گسترش امور مخابراتي داشته باشيم مي‌بايست علوم مربوطه را رواج دهيم و راديو آماتوري يكي از موثرترين روش‌ها است.
ما هم اميدواريم كه اين فن با اهميت و مفيد كه چندي است مورد بي‌مهري مسئولين محترم سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي واقع شده است، هر چه زودتر جايگاه حقيقي خود را يافته و در مسير رشد و توسعه به پيشرفت خود ادامه دهد.
نویسنده : شروین هادی نژاد
 

موضوعات مرتبط: علمی

تاريخ : سه شنبه هجدهم


  • تاریخ ارسال : یک شنبه 8 دی 1392 ساعت: 18:11
  • نویسنده :

می پسندم نمی پسندم
نظرات()

مطالب مرتبط


بخش نظرات این مطلب



برای دیدن نظرات بیشتر روی شماره صفحات در زیر کلیک کنید

نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه:







ورود کاربران

ورود کاربران

    نام کاربری
    رمز عبور

    » رمز عبور را فراموش کردم ؟
    عضويت سريع

    عضويت سريع

      نام کاربری
      رمز عبور
      تکرار رمز
      ایمیل
      کد تصویری
      پشتيباني آنلاين

      پشتيباني آنلاين

        پشتيباني آنلاين
        آمار

        آمار

          آمار مطالب آمار مطالب
          کل مطالب کل مطالب : 674
          کل نظرات کل نظرات : 121
          آمار کاربران آمار کاربران
          افراد آنلاین افراد آنلاین : 1
          تعداد اعضا تعداد اعضا : 94

          آمار بازدیدآمار بازدید
          بازدید امروز بازدید امروز : 3592
          بازدید دیروز بازدید دیروز : 680
          ورودی امروز گوگل ورودی امروز گوگل : 359
          ورودی گوگل دیروز ورودی گوگل دیروز : 68
          آي پي امروز آي پي امروز : 1197
          آي پي ديروز آي پي ديروز : 227
          بازدید هفته بازدید هفته : 4272
          بازدید ماه بازدید ماه : 4714
          بازدید سال بازدید سال : 429620
          بازدید کلی بازدید کلی : 1815322

          اطلاعات شما اطلاعات شما
          آی پی آی پی : 3.145.96.224
          مرورگر مرورگر :
          سیستم عامل سیستم عامل :
          تاریخ امروز امروز :
          خبرنامه

          خبرنامه

            براي اطلاع از آپيدت شدن سایت در خبرنامه سایت عضو شويد تا جديدترين مطالب به ايميل شما ارسال شود



            آخرین نطرات کاربران

            آخرین نطرات کاربران

               جواد یاور مطلق جواد یاور مطلق - درود
              بلا بدور باشه مهندس !
              انشالله همیشه سرحال سالم‌ تندرست باشید !
              پاسخ:با درود و سپاس از لطف شما دوست گرامی بدرود - 1403/1/29
              یک هم وطنیک هم وطن - من بدون مدار این رادیو ساختم باصدای واضح و بلند بدون برق و باطری
              پاسخ:باتشکر از لطفتان امیدوارم بقیه دوستان هم همت کنند و دست به اچار و هویه شده خودشان بسازند و لذت ساختن را ببرند چون در داشتن لذت نیست هنر ساختن است - 1402/6/13
              AECAEC - درود
              استاد ممنون خیلی خوب و عالی - 1400/10/23
              پرویز مهرزادپرویز مهرزاد - سلام درود جناب عبداحق عزیز بسیار خوشحالم که وب سایت شما با مطالب مفید وعالی فعال شده است.
              پاسخ:باسلام و تشکر از لطف و مرحمت شما دوست عزیز و گرامی - 1400/8/28
              پرویز مهرزادپرویز مهرزاد - سلام ودرود استاد عبدالحق عزیز بسیار خوشحالم که سایت جنابعالی بامطالب جدید وعالی دوباره فعلیتش را شروع نموده است.
              پاسخ:با سلام تذکر بجا و بموقعی بود بسیار متشکرم - 1400/8/28
              ایزدیایزدی - یه مشکلی داره این طرح. کل سلف ها با هم 12. 7 میکرو میشه که با خازن 270 پیکو، فرکانس مرکزی فیلتر 2.7 مگا هرتز می شه. کمترین سلف هم (0.1 میکرو) با همون خازن 270 پیکو 30 مگاهرتز رو رد می کنه. بنا بر این نیازی به خازن های دیگه نیست. دوستان دیگه نظرشون چیه.
              پاسخ:باسلام و تشکر کل خازن ها و سلفها برای فرکانس 1800کیلو که ابتدای باند رادیو اماتوری است کم است و بسختی تنظیم می شود اما برای 3500 بله زیاد است - 1399/8/24
              هومنهومن - سلام .علت استقبال نکردن در خور توجه همین نا واردیست .این مطلب بسیار گنگ و پر از اشتباه هست
              پاسخ: سلام بنده هم ضمن تائید نظر شما درخواست می کنم مطلب کامل تر و بهتر و درست تر را بفرمائید بنده بنام خودتان درج و منتشر نمایم
              پاسخ:https://t.me/joinchat/AAAAAEJj30AwLGIyi_UQ3g مدارات لامپی - 1396/12/17
              علیعلی - سلام شما مکتبی و انقلابی هستید درسته ؟
              پاسخ: سلام بهیچ عنوان و تقریبا هیچ جائی من چنین ادعائی نکرده ام اما این همه شهید و زخمی و جانباز و اسیر و زحمت و فعالیت برای حفظ انقلاب و سرزمین عزیزمان ایران خیلی حرام لقه گی و بی اصل و نصبی می خواهد که چشم خودرا ببندیم و از این اب و خاک حمایت و به این مردم عشق نورزیم حالا شما اسم انرا هرچه دوست دارید بگذارید نظرتان محترم است - 1396/12/17
              هومنهومن - سلام
              بنده یکی از علاقمندان لامپ هستم . و 10 سال اخیر را بر روی مدارات لامپی کار کردم .با سرچ اینجا را پیدا کردم .می خواستم ببینم در زمینه مخابرات فعالیت لامپی در ایران هست ؟
              این مطلب راجب لامپ واقعا توجه مخاطب علاقمند را جلب می کند ؟
              من فکر می کنم نویسنده اصلا راجب لامپ حس خوبی ندارد .عذر خواهی می کنم
              پاسخ:سلام دوست عزیز از صراحت و فصاحت بیان شما خوشحالم مطلبتان راجع به نویسنده مطلب لامپ کمی کم لطفی و شاید سخت گیری در بر دارد نویسنده مطلب استاد عاملی بزرگ رادیو اماتوری ایران هستند و مطلب را بی اندازه ساده و اسان گفتند چون اکثر جوانها از لامپ و ولتاژ کار ان وحشت داشته و تقریبا هیچ نمی دانند اما ظاهرا شما در مورد لامپ مطلع و ازموده هستید لذا برخود نگیرید شما هم اگر در مورد لامپ و یا مطالب استاد عاملی نقد و نظری دارید بسیار خوشحال می شوم مکتوب بفرمایید تا در همان بخش یا در بخش جدید بنام خودتان منتشر شود
              پاسخ:https://t.me/joinchat/AAAAAEJj30AwLGIyi_UQ3g - 1396/12/16
              سعیدیسعیدی - سلام استاد بنده بی جواب ماندم
              پاسخ:با سلام و پوزش از تاخیر طبق تجربه دوستان این مدار به دلیل نامرغوب بودن قطعات نو موجود در بازار معمولا در ابتدا کار نمی کند لذا بتوصیه استاد عاملی بهنر است از قطعات اوراقی رادیو و ضبط ها استفاده شود قطعات معمولا در گیر این رادیو ابتدا ای سی سویچ یا کلید زنی است که یک مدل خاصش برای مدار مناسب است و مدلهای دیگر فرکانس کار و ولتاژشان مناسب نیست درمورد ای سی مدولاتور و دمدولاتور 3028 این ای سی هم بشدت مورد شک و شبهه است در موردی باتعویض 5 عدد ای سی دو عدد که بهتر بود در مدار بکار گرفته شد لذا بهترین روش استفاده از مرحله مرحله و گام بگام کار کردن رادیو است ضمن انکه اگر فرستنده کار بیفتد گیرنده هم کار خواهد کرد و بالعکس لذا شما می توانید مدار را از میکروفون در حالت فرستنده یا بلندگو در حالت گیرنده شروع نمایید و اگر مسیر سیگنال جدا باشد در نقشه شما می توانید از تقویت صدا شروع کرده و به دمدولاتور رفته و سپس به فیلتر و بعد میکسر وی اف او و در اخر به فیلتر تنظیم باند بروید و حد اکثر سیگنال و حساسیت را بدست اورید پس فیلتر های رادیویی یا بقول شما توکو ها قسمت اخر تنظیم و تعقیب مدارتان است اگر شد برای اطلاع شما و سایر دوستان مدار را در حالت گیرنده و فرستنده جدا اراعه خواهم داد یا با رنگ مسیر سیگنال را جدا می کنم که راحت تر باشد اگر شما عضو تلگرام هستید در یکی از گروه های رادیو اماتوری بیایید و مستقیما با دوستان سازنده و استفاده کننده رادیو تماس گرفته راهنمایی شوید اگر نه ادرس ایمیلتان را بدهید تا راهنمای مونتاژ را برایتان بفرستم
              پاسخ:http://py2ohh.w2c.com.br/trx/ararinhamontagem/montandoararinha.htm
              راحل مونتاژ و تست مدار است - 1396/11/5

              درباره ما

                به وب سایت من خوش امدید در این مقوله علاقمندم اطلاعاتی از رادیو اماتوری که در ذهن داشته و در حال پاک شدن هستند را یادآوری و بهمراه عکس و مطلب جهت اطلاع علاقمندان درج و در این زمینه هر گونه همکاری و اعلام نظر و بیان ایرادات مزید بر منت خواهد بود.

              کلیه ی حقوق مادی و معنوی سایت مربوط به *** خاطرات راديو آماتوري *** بوده و کپی برداری از آن با ذکر منبع بلامانع می باشد.
              قالب طراحی شده توسط: تک دیزاین و سئو و ترجمه شده و انتشار توسط: قالب گراف